sunnuntai 29. syyskuuta 2013

30+1 ja uuden kymmenen kunniaksi herkulliset sämpylät

Eilen saavutettiin uusi kymmenes eli 30+0. Tuntuu taas, että siinä on yksi etappi ohitettu nyt. Vauvalla olisi jo nyt syntyessään melko hyvät mahdollisuudet, jollei mitään erikoista olisi. Aika hullua! Miehelle sanoin eilen, että ei tarvisi edes kyllä saavuttaa seuraavaa kymmentä... Kun täysiaikaisuus saavutetaan niin tervetuloa maailmaan vain :)

Tämän etapin kunniaksi olin päättänyt jo perjantaina, että lauantaiaamuna tehdään hyvää aamupalaa, eli leivon itse sämpylöitä erittäin pitkästä aika. En edes muista, kuinka monta vuotta (?) siitä on, kun viimeksi olen sämppäreitä tehnyt. Eilen aamulla kyllä tuntui siltä, ettei ollut taas ihan loppuun asti ajateltu tämä suunnitelma. Yhdistelmänä vasta 10.30 herännyt erittäin nälkäinen ja erittäin raskaana oleva ja taikinan teot ja kohottelut ei ehkä ollut parhain. Tosi hyviä niistä sämpylöistä sentäs tuli! Tein ne osittain mukaillen jotakin netistä löytämää ohjetta omalla päällä soveltaen.

Herkulliset aamiaissämpylät

6 dl vettä
400 g porkkanaa
n. 13 dl sämpyläjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
4 tl sokeria
2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
1 pss kuivahiivaa

+ n. 1 dl ruisjauhoja sämpylöiden pyörittelyyn

Nam!
Kuori ja raasta porkkanat puolikarkeaksi raasteeksi. Kuumenna vesi kuivahiivalle sopivaksi ja sekoita hiiva ja porkkanaraaste veteen. Lisää sokeri ja suola. Lisää kaurahiutaleet ja 7 dl jauhoja. Lisää öljy ja tämän jälkeen loput jauhot. Jätä taikina suosiolla todella käsiin tarttuvaksi, sillä siten saat mehevämpiä sämpylöitä. Kohotuksen nopeuttamiseksi laske tiskialtaaseen melko kuumaa vettä ja laita taikinakulho peitettynä sinne varovaisesti. Kohota taikinaa 15-30 min. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 1 dl ruisjauhoja lautaselle ja hiero niitä käsiisi sämpylöiden pyörittelyn helpottamiseksi. Ota kulhosta käsiisi sen verran taikinaa kuin minkä kokoisia sämpylöitä haluat tehdä ja pyörittele ne pellille. Anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa peitettyinä 5-15 min ja paista niitä sen jälkeen uunissa keskitasolla n. 15 min / kunnes ne näyttävät hyviltä. Tästä taikinamäärästä meille tuli 17 sämpylää, jotka mahtuivat kahdelle pellille.


Päivälliseksi tehtiin sitten bataatti-porkkanasosekeittoa, jonka seuraksi nämä sämpylät sopivat myös tosi hyvin!

p.s. Jottei tuntuisi harhaanjohtavasti siltä, että täällä syödään todella terveellisesti niin täytyy tunnustaa, että "lauantaikarkkeja" meni sitten myös useampi sata grammaa illan aikana tv:tä katsoessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti